Инхалација со лимоново масло за затнат нос

Лимоновото масло ги отстранува штетните микроорганизми, а во ароматерапијата е познато по благотворното делување на менталното здравје – мирисот на лимон ја подобрува концентрацијата и расположението. 

Состојки

– 5 капки лимоново масло

– 1 лажица морска сол

– вода

Подготовка: Ставете 7,5 дл вода да зоврие и почекајте малку да се олади до степен кога се уште испарува но температурата е поднослива (инхалирањето со премногу врела пареа може да биде опасно!).

Додадете 1 лажица морска сол и 5 капки од лимоновото масло во водата и прекријте ја главата со пешкир и полека инхалирајте од ароматичната пареа три пати дневно.

По инхалирањето не треба да излегувате од топла просторија барем половина час.