Воскопулос: Автопатот ќе го прекрстиме во „Пријателство“, а Грција патот за Битола го означува како пат за Манастири

Како дел од нашите потези за градење доверба, премиерот Зоран Заев ја најави одлуката на Владата за прекрстување на автопатот „Александар Македонски" во автопат „Пријателство".

Палијативна нега

Палијативната нега им помага на лица со неизлечлива болест да го имаат најдобриот можен квалитет на живот.

Убава Македониjа, наша татковина

Секое наше патување носи ново доживување. Во сите прилики како и секој од вас, драги читатели на овој наш убав македонски весник, напишан на наш македонски јазик и печатен во оваа наша втора татковинa, cите се радуваме при секое наше патување за можноста да се видиме со нашите Најмили, да ги посетиме нашите родни места, нашите домови, да ги видиме и посетиме своите фамилии, своите роднини, пријатели, комшии.

Стара Нова Година со бабари

Во Спортскиот Центар на Рокдаел Илинден, свечено беше прославена Стара Нова Година во организација на Социјалното друштво на доселениците од Село Цапари Битолско. Ова средба се одржува секоја година по традиција.

За Денот на Австралија се развеа и македонското знаме

Во петокот, на 26 јануари, се прославуваше Денот на Австралија, односно датумот кога првата флота под водство на адмиралот Артур Филип во 1778 година пристигна на брегот на Сиднеј со цел да основа казнено поправни колонии во Австралија.

Богојавление (Водици) во Австралија

Празникот е востановен во спомен на некогашните обичаи кои се изведувале на тој ден, кога биле крштевани луѓето кои го примиле христијанството.

Битолското пензионерско друштво од Томастаун празнуваше

Битолското пензионерско друштво на својот прв собир за оваа година имаше прослава со жива музика за Василица – Македонската стара нова година.

Повеќе знамиња одошто памет

Во Мелбурн во неделата, на 21 јануари, со почеток во 13:30 часот беше одржан митинг на екстремистичките припадници од грчката заедница во Викторија. Собирот беше свикан преку Фејсбук, а по краткиот марш од еден блок, толпата се задржа пред конзулатот на Грција на адреса 37-39 Albert Rd, Melbourne.

Донација од $150,000 долари за надградба на културниот центар во Квинбијан

Македонската заедница од Квинбијан и Канбера по повод празникот Василица доби извонредна помош од заменикот премиер на НЈВ Џон Бариларо.

Групата Оскар со донација за децата од специјалните установи

Групата Оскар по враќањето од големата австралиска турнеја деновиве ги посетија „Домот за доенчиња и мали деца"- Битола и Републичкиот завод за лица со посебни интелектуални потреби ПОРАКА.