„АстраЗенека“ ја повлече вакцината против ковид ширум светот

Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека вакцината против ковид на „АстраЗенека“ повеќе не е одобрена за употреба. Фармацевтската компанија самата го повлече одобрението за ставање во промет на лекот во Европската унија во март. Во соопштението за медиумите од „АстраЗенека“ стои дека одлуката е донесена бидејќи сега има голем број нови вакцини кои се прилагодени на новите варијанти на коронавирусот. Ова доведе до пад на побарувачката за вакцината, која повеќе не се произведува или снабдува.
„Според независни проценки повеќе од 6.5 милиони животи беа спасени само во првата година од употребата, а над 3 милијарди дози беа испорачани ширум светот“, се вели во соопштението на „АстраЗенека“.
„Сега ќе работиме со регулаторите и нашите партнери за да се усогласиме на јасен пат напред и да го затвориме ова поглавје и да дадеме значаен придонес во борбата против пандемијата со ковид-19“, соопштија од фармацевтската компанија.
Другите земји веќе подолго време престанаа да ја набавуваат вакцината. Не е достапна за употреба во Австралија од март 2023 година, иако нејзината употреба веќе беше повлечена од јуни 2021 година поради широката достапност на понови вакцини.
Во 2021 година, „АстраЗенека“ го промени името на својата вакцина против ковид во Vaxzevria. Вакцината се состои од друг вирус од семејството на аденовируси, модифициран за да содржи ген за создавање протеин од SARS-CoV-2, вирусот што предизвикува ковид-19. Вакцината не го содржи самиот вирус и не може да предизвика инфекција.

Останати вести