Подемот на Ши е застрашувачки за Индија и QUAD

Консолидацијата на власта од страна на претседателот Ши Џинпинг во неговиот трет мандат не е добро за Индија бидејќи таа е единствената земја во QUAD која се залага за стратешка автономија и нема безбедносен сојуз со САД за разлика од Јапонија и Австралија. Прајминистерот Албанезе изјави дека Австралија ќе потроши повеќе за одбрана отколку што има вложено изминатите 20 години, како директен одговор на военото засилувањето на Кина.

Нецеремонијалното заминување на Ху Џинтао, претходникот на претседателот Ши Џинпинг, на 22 октомври беше брутално прикажување на политичката моќ од страна на новиот главен лидер на Кина.

Додека кинеските пропагандни медиуми го опишаа понижувачкото заминување на поранешниот лидер Ху поради неговото здравје, целиот настан беше намерно организиран пред меѓународните медиуми и со сигнал до сите 96 милиони членови на Комунистичката партија на Кина.

Со оглед на тоа што сите врвни лидери присутни на конгресот дури и одбиваат да го признаат постоењето на Ху на тој ден, пораката од претседателот Ши до противниците е отворена за толкување бидејќи ниту еден збор не бил кажан за време на прикажувањето на моќта. Тапкањето на Ху по грбот на премиерот Ли Кечијанг додека излегуваше како да сакаше да му каже дека дури и неговото време истече. Пораката беше дека претседателот Ши Џинпинг е неприкосновен лидер на Кина и сите негови противници ќе бидат целосно уништени како што беше Ху тој ден.

Останати вести