Скот Морисон се повлекува од политиката

Поранешниот австралиски прајминистер Скот Морисон најави дека ќе го напушти парламентот за да се приклучи на приватниот сектор. Морисон, првпат влезе во политиката во 2007 година, и беше лидер на Австралија од 2018 до 2022 година.

Тој стоеше зад одговорот на пандемијата во Австралија, пактот за одбрана Аукус, и беше вмешан во  скандал затоа што тајно се назначил на неколку министерски позиции додека бил прајминистер.

„Дојде време да се вратам на приватниот живот“, рече тој во вторникот.

Во изјавата Морисон (55) рече дека сега ќе преземе „стратешки советодавни улоги“ низ Азија за да се фокусира на безбедносните прашања во Индо-Пацификот.

Како побожен христијанин, тој рече дека „со нетрпение очекува да биде поактивен“ во неговата црква и да поминува време со своето семејство.

Повлекувањето на Морисон одамна се очекуваше по поразот на изборите од  Ентони Албанезе во 2022 година, со што либерално-националната коалиција во Канбера остана со најмалиот број мандати досега.

Првичниот одговор на Морисон на пандемијата – кој вклучуваше затворање на границите, заклучување и протоколи за тестирање – е заслужен за помошта за спречување на раните епидемии, иако одложеното пуштање на вакцини подоцна предизвика критики.

За време на неговиот мандат, Морисон имаше особено тешки односи со Кина, што е воедно и најголемиот трговски партнер на Австралија. Неговата влада водеше повици за меѓународна истрага за потеклото на ковид, што предизвика трговски спор и дипломатско заладување на односите.

Во стратешкиот столб, Морисон наместо тоа се фокусираше на зајакнување на регионалните безбедносни сојузи, помагајќи да се воспостави партнерство КВАД со Индија, Јапонија и САД и потпишување на договорот за нуклеарна подморница АУКУС со Британија и САД.

По неговиот изборен пораз во 2022 година – опишан во интерен преглед како „најсериозната“ загуба во историјата на коалициите – Морисон се врати на опозициската клупа.

Тој стана првиот поранешен прајминистер што беше цензуриран од парламентот – поради тајните овластувања што си ги даде за време на пандемијата. На крајот, истрагата покажа дека неговите назначувања биле легални и дека тој ги користел своите дополнителни овластувања само еднаш.

Морисон првпат го привлече националното внимание во 2013 година, кога беше назначен во кабинетот како министер за имиграција и ја надгледуваше операцијата Суверени граници – што ги зацврсти контроверзните политики на Австралија за баратели на азил.

Потоа служеше како министер за социјални услуги и благајник, пред да го замени Малколм Турнбул како лидер и прајминистер.

По една деценија предизвици на политичкото лидерство во двете големи партии кои ги менуваа лидерите, тој стана првиот прајминистер кој служел цел мандат од времето на Џон Хауард во 2007 година.

Останати вести