Aптекарите сакаат да бидат плаќани за консултаци како докторите

Контроверзен план на Фармацевтското друштво на Австралија во кое членуваат 27,000 аптекари, од кои повеќето работат како вработени во аптеките.

Нивното барање е добро тренираните аптекари да бидат плаќани за консултации со што би можело да се олесни притисокот врз докторите за помалите здравствени сервиси. Во тоа би биле вклучени вакцинации за грип и контрацептивни средства, мерење на тежината и третирање на помали здравствени проблеми.
Сега докторите се платени од $37 до $105 долари за консултација со пацинет.

Останати вести