Австралија ги забрани солариумите поради зачестените случаи на рак на кожа

Австралија е првата земја во светот што ги забрани солариумите, законот официјално стапува во сила од 31 декември 2013.

 

Австралија е земја што има најголем процент на заболени од рак на кожа. Ракот на кожа сочинува дури 60 отсто од сите нови забележани случаи секоја година.

Истражувањата покажаа дека луѓето што користат солариуми дури и на кратко време имаат 20 отсто поголема веројатност за развој на меланом подоцна во животот, во споредба со оние што не користат солариум.

Останати вести