Хоторн е шампион на Австралискиот фудбал за 2013

Хоторн  2.3 5.5 8.8 11.11 (77)

Фриментел 0.3 1.6 6.10 8.14 (62)

На големото финале на Австралискиот фудбал што се одржа во Мелбурн беа присутни 100,007 гледачи на стадионот MCG.

Првото финале за Фриментел, екипата од Перт, заврши со разочарување. Дента се покажа како пресудно искуството што го има Хоторн, клуб основан во 1902 година кој има 11 шампионски титули. Фриментел е екипа која е основана пред 19 години. Минатата година популарните Орли беа поразени од Сиднеј Свонс во финалето но затоа оваа година имаа предност од самиот почеток до крајот.

Играта беше динамична и гостите од Перт во првите две четвртини не се снајдоа против силната одбрана на Хоторн, која играше физички цврсто, полека завладувајќи со теренот и играта. Кон крајот на натпреварот се почувстува дека Фриментел започнува да игра со свој ритам, но веќе беше предоцна за било какво изненадување.

Останати вести