Изложба на ракотворби и нова колекција македонски книги

Оваа година по повод одбележувањето на   22-та годишнина  од  независноста на Република Македонија 8-ми септември, македонските групи за планирани активниости од Спектрум Центарот за Доселници (Спецтрум Мигрант Ресоурце Центре  и  Ѕарра Плентѕ Регионал Либрарѕ – Тхомастоњн Библиотеката , организираа заедничка  промоција на  изложба на ракотворби направени од членовите на групите  и на нова колекција македонски книги од страна на Томастон Библиотеката.

 Изложбата  беше официјално  отворена  на 5-ти септември во Томастон Библиотеката во присуство на над 80 лица.  Изложбата ќе биде остворена до 1 ви  октовмри  оваа година  и ќе биде дел од календарот на настани за Викторисиот Фестивал за Сениори  од Општината Даребин.

Македонската  гајда  ечеше низ Томастон на задоволство на сите присутни.  А нашите вредни домаќинки  ги покажаа своите вешти способности приготвувајќи  прекрсани домашни специјалитети за учесниците. Програмата беше збогатена со говорите на нашите членови Вера Георгиевска, Марика Цатиповска и Кочо Крушорати кои зборуваа за важноста на постоењето на овие групи а воедно и заблагодарувајќи и се на Јагода Котеска за нејзиниот придонес овие групи и понатаму да функционираат меѓу македонската заедница.

членовите на групите кои ги направија рачните изработки се над  65 год возраст,  повеќето над 80 години, но полни со елан за работа и за покажување на својата умешност во изработка на  ракотворби.

Покажувајќи  ги своите таленти  нашите членови се чувствуваат гордо и корисно што помага за пораст на личната самодовербата, што е целта на програмата за Планирани активности за постари. Оваа изложба им значи многу на нашите членови  затоа што е нивен придонес кон прославата на Денот на независноста на Република Македонија.

ЈагодаЗдравеска-Котеска / Даниела Силјаноска

Останати вести