Кој од кој поуспешен на натпреварот по рецитирање

Во организација на Македонскиот Просветно Училишен Одбор на НЈВ, во Сиднеј по седми пат се одржа Натпреварот по рецитирање на македонски јазик за учениците од основните училишта.

И оваа година, традиционално, домаќин беше Основното училиште во Карлтон.
Преку сто и педесет ученици од македонско потекло рецитираа на чист македонски јазик. Одлично подготвени учениците се трудеа што поубаво да ја изрецитираат својата стихотворба.
Рецитирањето е древна македонска вештина , која се негува во училиштата на македонски јазик во НЈВ.Оваа вештина им овозможува на учениците да ја зголемат својата самодоверба, својата меморија или памтењето, а истовремено и да го надминат стравот од зборување пред други луѓе.
Сите ученици заслужуваат пофалба за вложениот труд, честитки и до вредните наставници кои ги подготвија учениците, а особена пофалба заслужуваат грижливите родители кои најдоа време и во сабота ги донесоа децата на Натпреварот.
Жири комисијата во состав Иван Трпоски- поет и хроничар, проф. д-р Ирена Вељанова – долгогодишен активист и Славица Ристеска – професорка по македонски јазик во СЦ Когра, потврдија дека сите деца заслужуваат пофалба за својот труд , но одлучија оваа година наградите да ги добијат:

Од забавиште
Алекса Димовска од Carlton PS
Stage 1( 6-8 god)

1. Мартина Гергис од Carlton PS
2.Стефан Марковски од „Filip II” Peakhurst
3. Никита Стојановска од МЕОU „11-ti Оktomvri” Yagoona

Stage 2 ( од 8-10год)

1. Силвија Велјанчевска од Carlton PS
2. Вероника Трпчевска од MEU „Nikola Karev “Bonnyrigg
3. Ема Маневска од „Dame Gruev” Wollongong
3.Илина Трифуновска од „ Kliment Ohridski” Rockdale

Stage 3: (од 11-13 год)

1. Мичел Талевски од „Kliment Ohridski” Rockdale
2. Игор Марковски од Carlton PS
3. Ангела Маркоска од МЕОU „11-ti Оktomvri” Yagoona

Жаклина Михајлова -Учителката

Останати вести