Расадник од македонски таленти

Во организација на Македонскиот Просветно Училишен Одбор на НЈВ, во Сиднеј по шести пат се одржа натпреварот по рецитирање на македонски јазик за учениците од основните училишта. И оваа година, традиционално, домаќин беше Основното училиште во Карлтон.

Повеќе од сто и седумдесет ученици од македонско потекло рецитираа на чист македонски јазик. Одлично подготвени учениците се трудеа што поубаво да ја изрецитираат својата стихотворба.
Рецитирањето е древна вештина, која се негува во училиштата на македонски јазик во НЈВ. Оваа вештина им овозможува на учениците да ја зголемат својата самодоверба, својата меморија или памтењето, а истовремено и да го надминат стравот од зборување пред други луѓе.
Сите ученици заслужуваат пофалба за вложениот труд, честитки и до вредните наставници кои ги подготвија учениците, а особена пофалба заслужувааат грижливите родители кои најдоа време и во сабота ги донесоа децата на натпреварот.
Жири комисијата во состав Иван Трпоски- поет и хроничар, Кире Пашовски – долгогодишен активист и Славица Ристеска – професорка по македонски јазик во СЦ Когра, потврдија дека сите деца заслужуваат пофалба за својот труд , но одлучија оваа година наградите да ги добијат:

Од забавиште
Милена Стојковска од Carlton PS
Stage 1( 6-8 god)

1. Кристина Савеска од Yagoona PS
2. Тијана Петровска од Carlton PS
3. Никола Петковски од Bankstown PS

Stage 2 ( од 8-10год)

1. Дамјан Димовски од “Filip II” Peakhurst
2. Костадин Игески од MEU “Nikola Karev “Bonnyrigg
3. Тијана Паревска од МЕОU “11-ti Оktomvri”Yagoona

Stage 3: (од 11-13 год)

1. Алексеј Кочовски од ” Kliment Ohridski” Rockdale
2. Филип Трифуновски од Carlton PS
3. Христијан Спировски од ” Kiril I Metodij” Shellharbour”
3. Дамјан Стевановски од ” Brakja Miladinovci” Manly Village

Жаклина Михајлова -Учителката

Останати вести