Австралија нема да учествува во копнените воени операции во Ирак

Австралија не планира да учествува во копнените воени операции во Ирак, изјави австралиската министерка за надворешни работи, Џули Бишоп, која пристигна во посета на Багдад.

– Тоа не го ни побарале од нас, истакна таа по средбата со ирачкиот министер за надворешни работи Ибрахим ал Џафари.

– Ќе ја доставиме само помошта што ја побара ирачката Влада од нас, додаде таа.

Австралија кон крајот на септември испрати во базата на воено-воздухопловните сили на Обединетите Арапски Емирати 400 војници и осум авиони, а на 3 октомври Владата одобри учество и во воените операции во Ирак.

Останати вести